Vesti

Siguran klik - Vesti...

Pametno i bezbedno za decu u digitalnom okruženju

„Digitalno nasilјe je jedan od najvećih problema sa kojima se deca susreću u savremenom dobu i shodno tome podizanje nivoa bezbednosti dece u digitalnom okruženju prioritet je u aktivnostima Ministarstva nadležnog za telekomunikacije, saopštila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom Međunarodnog dana deteta.

Ona je istakla da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu razvio novu digitalnu platformu za pružanje saveta i prijavu štetnih i uznemirujućih sadržaja na internetu na adresi www.pametnoibezbedno.gov.rs, podsetivši da se svi građani mogu obratiti Centru i na broj telefona 19833.

„Edukatori Centra nastavlјaju redovne prezentacije u školama u Srbiji. Prošle nedelјe održana su predavanja za učenike i roditelјe u osnovnim školama u Sremskoj Kamenici i u Smederevu, a do kraja ove godine obići će još oko deset škola“, navela je Matić, podsetivši da su od početka školske godine održane prezentacije u preko 20 škola za oko 2000 dece i preko 600 roditelјa.

Državni sekretar je ukazala da je na novom sajtu Centra sada omogućeno školama, organizacijama, grupama građana, ne samo da preuzmu edukativne prezentacije već i da zakažu predavanje koje će predstavnici centra održati u njihovom gradu ili na njihovoj društvenoj grupi putem digitalnih kanala.

Međunarodni dan deteta obeležava se 20. novembra od 1954. godine, sa cilјem promovisanja aktivnosti za dobrobit dece kao i skretanja pažnje javnosti na obaveze društva prema deci i njihove aktuelne probleme.

Matić: Deca i mladi da se ne upuštaju u igre izazova

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je danas da Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu do sada nije upućena nijedna prijava koja se tiče navodne igre na društvenim mrežama pod nazivom "Izazov 48 sati", saopštilo je to ministarstvo.

Prema navodima u medijima i statusima na internetu, ta "igra" podrazumeva da se deca takmiče u tome ko će duže i uspešnije da se krije od roditelja.

Matić je, kako se navodi, upozorila na oprez prilikom "aktivnosti na društvenim mrežama", iako o takvim slučajevima ne postoje zvanični podaci.

"Svaka vrsta komunikacije sa nepoznatim osobama i prihvatanja zahteva sa nepoznatih adresa i naloga smatra se rizičnim ponašanjem na internetu i može imati ozbiljne posledice", rekla je ona.

Dodala je da je deci i mladima potrebno ukazati da se ne upuštaju u takozvane "igre izazova".

Anketa

Кako bi došli do potrebnih informacija, Liga za istraživačko novinarstvo Кruševac sprovela je početkom aprila 2017.godine internu anketu na uzorku od 55 mladih osoba oba pola, različitog uzrasta (od 8. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole) sa područja grada Кruševca, metodom slučajnog uzorka.
Anketu su sproveli volonteri LINК-a a rezultati ankete su sledeći:

1. 100% ispitanika koristi mobilni telefon
2. 95% ispitanika aktivno koristi internet svaki dan
3. 76% ispitanika koristi mobilni internet
4. 86% ispitanika slobodno vreme provodi na internetu
5. Facebook, Skype, Twiter, Instagram i Viber su najpopularnije aplikacije koje se korist
e 6. 90% ispitanika videlo je digitalno nasilje
7. 15% ispitanika bili su izloženi digitalnom nasilju
8. 6% ispitanika je na neki način bilo nasilno na internetu

Ono što je bilo karakteristično prilikom anketiranja i razgovora je da se mladi o ovom problemu informišu putem interneta i da je primetno da o ovom problemu komuniciraju isključivo sa svojim vršnjacima, u manjoj meri sa roditeljima, dok je obraćanje za pomoć nadležnim institucijama svedeno na minimum. U junu mesecu 2017.godine sprovedena je još jedna anketa na uzorku od 223 ispitanika uzrasta od 12 do 25 godina, sa područja Grada Kruševca. Rezultati ankete su sledeći:

1. 100% ispitanika koristi mobilni telefon
2. 93% ispitanika aktivno koristi internet svaki dan
3. 73% ispitanika koristi mobilni internet
4. 88% ispitanika slobodno vreme provodi na internetu
5. Facebook, Skype, Twiter, Instagram i Viber su najpopularnije aplikacije koje se koriste (Facebok I Instagram su najpopularniji)
6. 88% ispitanika videlo je digitalno nasilje
7. 18% ispitanika bili su izloženi digitalnom nasilju
8. 5% ispitanika je na neki način bilo nasilno na internet

Problemi koje su i sami mladi uočili prilikom anketiranja su:
1. Previše vremena koje se provodi na internetu
2. Neadekvatno upotreba digitalnih tehnologija
3. Otuđenost
4. Nedovoljna informisanost